Verzorging

Om goed voor je Catwalk Junkie essentials te zorgen en de levensduur van je favoriete stijl(en) te vergroten, hebben we wat tips en trucs voor je op een rijtje gezet:

→ Controleer en volg de instructies op het waslabel om er zeker van te zijn dat je het kledingstuk op de juiste manier behandelt.

→ Sommige verftechnieken zijn tijdens het wassen beter bestand tegen bloeden en vervagen dan andere. Stijlen die risico lopen, hebben we een waarschuwing in het waslabel gegeven.

→ Niet ieder gedragen kledingstuk heeft een wasbeurt nodig. Stop het dus alleen in de wasmachine als dat écht nodig is. Beter voor je kleding, liever voor het milieu.

→ Zorg ervoor dat je alle losse of afneembare details en accessoires verwijdert voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Als dit niet mogelijk is, dan kun je eventueel een waszak gebruiken.

→ Was het kledingstuk altijd binnenstebuiten, zodat het er langer als nieuw uit blijft zien. We raden ook aan om geen wasverzachter te gebruiken om vlekken en verkleuring na verloop van tijd te voorkomen.

→ Hou het kledingstuk ver uit de buurt van de droger. Laat het liever gewoon drogen (of gebruik een droogrek) in de natuurlijke vorm.

Hieronder vind je specifieke instructies voor alle stoffen die we momenteel in onze collectie hebben. Niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen:

Stoffen

Een van de redenen waarom katoen zoveel gebruikt wordt, is omdat het onderhoudsarm is. Het kan gemakkelijk in de wasmachine en gaat lang mee. Als je er tenminste goed voor zorgt. Leg je katoenen trui dus na het wassen altijd plat op een droogrek of handdoek. Hang je trui nooit uit, want dan kan deze gaan uitrekken en lubberen.

Was jeans altijd binnenstebuiten. Als het programma is afgelopen haal je het kledingstuk zo snel mogelijk uit de wasmachine om kreukvorming te voorkomen. De karakteristieke look van denim is het resultaat van een speciale verfmethode die kan resulteren in ‘droog bloeden’ waarbij kleine pigmentdeeltjes op het oppervlak achterblijven die kunnen afgeven. Dit kun je verminderen door je nieuwe spijkerbroek een paar keer in koud water te wassen voordat je hem aantrekt. Oh, en gooi denim nooit in de droger.

Leer en suède zijn natuurlijke materialen die gevoelig kunnen zijn. Houd ze dus uit de buurt van vocht, hitte en chemicaliën. Voordat je jouw leren Catwalk Junkie item aantrekt, vergeet dan niet om deze te beschermen tegen kou en vocht met een speciale impregneerspray. Conditioneer het kledingstuk af en toe om het zacht en soepel te houden. Als het nat is, laat het dan op natuurlijke wijze drogen bij een normale kamertemperatuur en uit de buurt van directe warmtebronnen. Om lichte vlekken te verwijderen, veeg je het kledingstuk af met een lichtvochtige doek. Als dit niet werkt, overweeg dan om je leren of suède kledingstuk professioneel te laten reinigen. Dit vereist wel specifieke kennis. Zorg er dus voor dat je je stukken naar een stomerij brengt die gespecialiseerd is in lederwaren.

Linnen is ongelooflijk duurzaam als je er goed voor zorgt. Wanneer je linnen wast, zet dan de machine op een lage temperatuur en een zachte cyclus. Gebruik een mild wasmiddel om de vezels te beschermen. Linnen is een natuurlijk materiaal en kan gemakkelijk zijn vorm verliezen als het nat is. Je kunt de oorspronkelijke vorm van jouw linnen Catwalk Junkie pieces herstellen door ze met een stoomstrijkijzer van goede kwaliteit op de achterkant te strijken of door een kwaliteitsstomer te gebruiken. Onze favoriete handstomer van The Steamery vind je hier.

Polyester is een superbestendige en ultraveelzijdige vezel. Het is daarnaast onderhoudsarm en (hoera!) bestand tegen uitrekken en krimpen. Je wast het makkelijk en droogt het snel. Wel heeft Polyester de neiging om te pillen. Als dit gebeurt, verwijder de pluisjes dan met een ontpiller of pluizentondeuse. Shop hier de Pilo Fabric Shaver van The Steamery.

Zijde is een delicate stof en moet zo ook behandeld worden. Soms is naar de stomerij brengen de enige optie. Als het kledingstuk wasbaar is, gebruik dan koud water en een zacht wasmiddel, zoals de Delicate Laundry Detergent van The Steamery. Oh, en was zijden items alleen met vergelijkbare kleuren om kleurverloop te voorkomen. Het is absoluut een ‘no-go’ om het kledingstuk uit te rekken terwijl het nog nat is. Skip zeker ook de droger, omdat dit de stof hierdoor kan beschadigen en krimpen.

Viscose is een zachte stof die kan krimpen tijdens het wassen. Maar het goede nieuws is dat de meeste centimeters gemakkelijk terugkomen als je het met hete stoom in vorm en lengte strijkt. Je kunt het kledingstuk ook dragen om het terug in vorm te krijgen. Probeer daarnaast zo min mogelijk aan je viscose Catwalk Junkie essential te trekken en te draaien als het nog nat is, omdat het dan gemakkelijk kunt oprekken.

Check om te beginnen altijd het waslabel. Wol is van nature vlek-, kreukel- en geurbestendig en hoeft dus minder gewassen te worden. Probeer het eerst te luchten en vlekjes voorzichtig te verwijderen. Goed voor jou, goed voor je kledingstuk en goed voor de planeet. Als je wollen Catwalk Junkie essential echt aan een wasbeurt toe is, dan kun je het in de wasmachine wassen op een speciaal wol- of handwasprogramma. Nog beter is het om het kledingstuk met de hand wassen. Gebruik in ieder geval een zacht wasmiddel.

Wring wollen kleding niet uit en laat het altijd plat drogen om het uitrekken van de wolvezels te voorkomen. Strijken na het wassen helpt om de natuurlijke glans van het materiaal te herstellen. Gebruik als het even kan een stoomstrijkijzer van goede kwaliteit en zet deze op de wolstand. We raden aan om een persdoek te gebruiken. Wol heeft verder de neiging om te pillen. Als dit gebeurt, verwijder de pluisjes dan met een ontpiller of pluizentondeuse. Dikke breisels zijn gewassen een stuk zwaarder en moeten daarom liggend drogen op een vlakke ondergrond, zodat ze niet uitrekken en hun vorm verliezen.

Mis je nog iets?

Stuur een e-mail naar: catwalkjunkie@uspfashion.com